logo.jpg
  ZOEK
Arvicola
Login
Nieuw
 
Links
 
 
Terug
AZK 40 jaar #1


Sinds de oprichting van de club is er 1 persoon die heel die tijd lid was van onze club, namelijk Mark Smets.

Hij was er bij van in het begin en hij is er nog altijd. Zijn moeder was de eerste voorzitter, zijn broer jarenlang hoofdtrainer en nadien ook voorzitter.

Mark is het in die 40 jaar allemaal geweest: zwemmer, zwemschooltrainer, hoofdtrainer, competitietrainer, bestuurslid, kampbegeleider, ouder,... En hij doet nog altijd dapper verder. Hij is ook een levend weetjes- en anekdotenboek van die 40-jarige geschiedenis. Hij beleefde vele hoogtepunten en heeft ook een aantal mindere bladzijden moeten omdraaien. Maar zijn hart is paars. 


Als zwemmer was het niet meteen duidelijk dat hij goed zou worden. Maar het was voor iedereen nog krabbelen die eerste jaren. Een trainingsplan, wat was dat? De trainingen van toen zouden we nu met grote ogen bekijken. Toen de club is 1985 bij de Vlaamse Zwemliga aansloot, hadden de trainers en zwemmers gelukkig al een hele weg afgelegd en ook Mark stond zijn mannetje in het wedstrijdcircuit. Samen met de club vlinderde hij er zowel in binnen- als buitenland lustig op los. Hij is zelfs nog in Boedapest bij een topclub gaan trainen om beter te worden.
Zijn absolute topjaren kende hij waarschijnlijk in 1989 en 1990. Zo klopte hij als lid van de aflossingsploeg 4 x 100 wisselslag (samen met Jiri Geers, Philip Smans en Johan D’Hooghe) mee het onoverwinnelijk gewaande Scaldis (huidige Brabo) op de provinciale kampioenschappen. Individueel behaalde hij in 1990 een bronzen medaille op de Belgische kampioenschappen op de 50 vlinderslag. Hij heeft nog altijd de clubrecords op de 50 en 100 vlinderslag. Ze wachten ondertussen al 30 jaar om verbroken te worden.
De competitiegroep heeft onder zijn hoofdtrainerschap grote stappen vooruit kunnen zetten. Trainen met zones, uitwerken van jaarplannen per groep, … Het zijn allemaal trainingsmethodieken die hij heeft uitgewerkt en verfijnd. Hij begeleidde heel wat zwemmers naar knappe prestaties.
Als je medetrainers of zwemmers uit die 40 jaar zou vragen hoe ze naar Mark kijken, zou je wellicht volgende zaken horen:
Een winnaarstype, als zwemmer, als trainer, maar ook in het gewone leven. Tegen zijn verlies kon hij niet goed. Werd er gezwommen, een groepsspel gespeeld, baseball, één of ander kaartspel, Mark moest en zou altijd winnen. En o wee als dat niet gebeurde, gezicht op onweer en enkele uurtjes slecht gezind rond lopen... om er dan opnieuw tegen aan te gaan.
Een speelvogel, altijd mee van de partij voor een grap en met water in de weer. Op kamp in Sankt Vith moesten de zwemmers in die tijd nog met de auto van het jeugdherberg naar het zwembad. Mark reed, muziek loeihard en met waterpistolen elke voorbijganger nat spuiten!
Een betrokken trainer, die veel van zijn zwemmers verwacht en teleurgesteld is als ze de motivatie niet uit zichzelf kunnen halen maar ver meegaat als ze dat wel opbrengen.
Een sportieveling die naast zwemmen ook in vele andere sporten goed zou kunnen geweest zijn. Tumbler was ook een optie geweest. Gelukkig was dat zwembad er eerst.
Mark, bedankt voor al je inzet doorheen de jaren voor onze club! Jij hebt de club mee gebracht tot wat ze nu is. Op naar de volgende 40 jaar? ;-)
 
Voor foto's -> check onze facebookpagina


Geschreven door: Hannes Bes
Datum gepost: 19/06/2020
Aantal lezingen: 130

Terug
Afdrukken  
 
Copyright ARVICOLA
Gebruiksovereenkomst - Privacybeleid
Powered by STOSIO