logo.jpg
  ZOEK
Arvicola
Login
Nieuw
 
Links
 
 
Terug
AZK 40 jaar #3


Vorige week was het normaal eindelijk zover, de start van de 32e Olympische spelen te Tokio. Maar zoals jullie weten heeft Corona hier ook anders over beslist en wordt dit minstens met een jaar uitgesteld. Nog even wachten tot we dus weer mogen genieten van de grootste sportprestaties over verschillende disciplines heen.

 

Maar geen nood, we keren even terug in de tijd en bekijken hoe Arvicola in het verleden (on)rechtstreeks verbonden was met verschillende Olympiërs en met dit grote sportfeest! Er zijn meer linken dan jullie misschien wel denken.


In ons klein badje hebben vroeger nog enkele wereldtoppers meegedaan tijdens één van onze wedstrijden zoals de Hongaarse topzwemster Edit Ormos én 1 van de 3 Belgische Olympische medaillewinnaars in het zwemmen, Ingrid Lempereur.

 

Om in Hongarije te blijven, Mark Smets heeft in Boedapest nog samen getraind met Gaspar Zsolt die in 2000 en 2004 zijn land vertegenwoordigde op de spelen. En Hannes Bes mocht het op de Flanders Open opnemen tegen wereldtopper Lazlo Cheh.

 

Op eigen bodem versloeg Matthias Claessens op jonge leeftijd nog meervoudig Belgisch kampioen Dieter Deconinck. Dieter schopte het tot in de aflossingsploeg 4x100m vrije slag die op de Olympische Spelen in Londen de finale haalde. Matthias spijtig genoeg niet. Maar hij haalde zijn schade in. In ditzelfde legendarische zwembad vond 4 jaar later het EK masters plaats waar Matthias, Jiri, Sander en Hannes een Belgisch record neerzetten op de 4x50m wisselslag.

 

Jiri Geers kon in de reeksen van het BK ooit nog Frederik Deburgraeve kloppen, in de finale van dat BK was het jammer genoeg wel andersom.

 

één van onze ouder, Sofie Wolfs (mama van Fenne Jacobs uit ZS2), heeft nog deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Zij zwom daar de 100m rugslag en maakte ook deel uit van de estafetteploeg 4x100m wisselslag.

 

Op onze jaarlijkse kampioenenviering worden de bekers steeds uitgereikt door bekende personen, zo hadden we ooit de eer om Olympiër Stefaan Maene te mogen verwelkomen om de bekers te overhandigen aan onze zwemmers.

 

Op het EK zwemmen kortebaan te Antwerpen in 2001 waren Lieve Caluwaerts en Anouk Doggen vrijwilligers om de organisatie in goede banen te leiden. Zij waren getuige van knappe prestaties van toppers zoals Pieter Van Den Hoogenband, Inge de Bruyn, James Hickman, Brigitte Becue en Marcel Wouda die het jaar voordien in Sydney nog hoge toppen scheerden.

 

Onze club heeft ook al 2 Olympiërs in zijn rangen gehad. Topzwemster Elise Matthysen, die deelnam aan de Olympische Spelen in Peking, begon haar eerste zwembewegingen bij Arvicola.

 

De ultieme vermelding van dit artikel gaat natuurlijk naar Marten Van Riel. Hij doorzwom alle categorieën in competitie met een paarse badmuts. Een wereldtopper hadden we er misschien niet in vermoed, maar zijn goede zwemmen is wel mee de basis van de knappe triatlonprestaties die hij neerzet. Een heel knappe zesde plek in Rio deed al dromen van medaille kansen in Tokio. En heel Arvicola duimt dat dat in 2021 dan echt mag lukken!! En misschien dat we binnenkort aan dit lijstje ook triatlete Hanne De Vet mogen toevoegen…?

 

Ook Arvicola is dus op verschillende manieren verbonden met het grootste sportspektakel ter wereld. En waarschijnlijk zijn we er dan nog enkelen vergeten. Kennen jullie zelf nog iets of iemand die Arvicola rechtstreeks of onrechtstreeks linkt met de Olympische spelen? Laat het dan zeker even weten via onze facebookpagina, hier vind je ook nog verschillende foto's terug!

 Geschreven door: Hannes Bes
Datum gepost: 4/08/2020
Aantal lezingen: 70

Terug
Afdrukken  
 
Copyright ARVICOLA
Gebruiksovereenkomst - Privacybeleid
Powered by STOSIO